יציבה היא, בצורה פשוטה וקצרה המצב שבו האדם מחזיק את גופו. את יציבה נכונה אי אפשר לפספס: הגב זקוף, הראש בהמשך לעמוד השדרה, כתפיים אחורה מטה, חזה פתוח, בטן אסופה. אם אדם הולך כפוף, ראשו וכתפיו שמוטות, בטן בולטת ברור שזאת יציבה לא נכונה. היציבה זו היא לא רק לא יפה מבחינה אסתטית , אלא גם מזיקה לתפקוד תקין של איברים פנימיים, וברוב המקרים קשורה לעיוות של עמוד השדרה.

לרוב אנו מסגלים לעצמינו את היציבה כבר בילדות ובגיל ההתבגרות. ישיבה לא נכונה ליד השולחן בבית ספר ,חוסר פעילות גופנית, שעות ארוכות בישיבה לא נכונה מול המחשב, תאורה גרועה שגורמת לתלמיד להתכופף קרוב לשולחן… איך לשמור על יציבה נכונה וגב בריא של הילד עד תום הלימודים?

שבלולנה

ילקוט מלא בידע

אל תקנו לילד שלכם תיק שצריך לשאת ביד אחת. כל מי שאי פעם ניסה להרים את תיק בית ספר עם כמה ספרים, מאשר

 – זו משימה לא פשוטה לעמוד השדרה של הילד. אם הילד סוחב משקל ביד אחת, החל מבית הספר יסודי, עקמומיות של עמוד השדרה די מובטחת. לאיזון עומסים תלמיד צריך ילקוט שמשקלו לא יעלה על 10% ממשקל גופו. אל תמנעו מהתלמידים לבחור ילקוט בצבעים שהם אוהבים עם כל מיני תכשיטים שתלויים עליו, ואל תגידו שזה לא מעשי או מצועצע מדי, סידורי תיק בכל ערב צריכה להיות חוויה חיובית. אבל לוודא שמשקלו של ילקוט ריק לא יותר מ 700-800 גרם, הכי טוב לקנות ילקוט עם הרבה תאים וכיסים כך שלילד יהיה יותר נוח לשים את הדברים בתוכו, וכך גם תוכלו להבטיח שהמשקל יהיה מפוזר באופן שווה, ודברים לא זזים בעת הליכה

גב של הילקוט צריך להיות קשיח כדי לספק את היציבה הנכונה של הילד. עם זאת, מקום של מגע עם החלק האחורי של הילד צריך להיות מרופד למדי, למשל, הבטנה המיוחדת. אל תשכחו שהרוחב של התרמיל לא יעלה על רוחב כתפיו של הילד, והגובה לא יעלה על 30 סנטימטרים. את הרצועות צריך להתאים כך שרוב המשקל יהיה על מרכז הגב ולא על גב התחתון או עגן. זאת אומרת שהחלק העליון של הילקוט חייב להיות צמוד לכתפיים.

מכוון שלימודים בבית ספר, במיוחד בכיתות מתחילותמתבצעות בעיקר עם חוברות גדולות וכבדות קשה מאד לשמור שמשקל הילקוט לא יעלה על 10% ממשקל התלמיד. לכן רוב ההורים בוחרים בילקוט עם גלגלים או טרולי. למרות שבמקרה כזה אין עומס על הגב, בדרך כלל הילד מושך את תיק ביד אחת וכך גורם לאי איזון ועיקום הגוף. לכן אם בוחרים בילקוט עם גלגלים חשוב להסביר לילד ולהקפיד להחליף את היד בה הוא מושך את התיק.

בדקו את מקום העבודה!שבלולנה

אוהבים את זה או לא, אבל רוב הזמן, בבית הספר הילד שלכם יושב ליד שולחן. לכן מומלץ לבחון היטב את המקום עבודה של התלמיד בביקורו בבית הספר. כיסא ושולחן צריכים להתאים לגובה של הילד. את זה אתם יכולים לבדוק בעצמכםתושיבו אותו על כיסא כך שכפות רגליים יהיו על הרצפה. אם הזווית בין הירכיים לעגן ישרה אז הכיסא מתאים לילד. אם הזווית שנוצרה חדההכיסא קטן מדי, אם גדולה (כהה) – הכיסא גדול. הבחירה של השולחן נקבע לפי זרוע ישר של הילד שיושב על כיסא. המרפקים צריכים להיות 5-6 סנטימטר מתחת למשטח עליון של השולחן.

השולחן בגובה מתאים מספק גם את המרחק המתאים מגובה העיניים למקום עבודה (מחברת או ספר) ב-30-35 סנטימטר, תוך כדי שהזרוע והיד מונחים בחופשיות על השולחן באותו הזמן. המיקום הנכון של הכיסא מאפשר לילד לשבת זקוף, לא להישען קדימה או להתכופף אחורה. ילד לא צריך להישען עם החזה על קצה השולחן. הגוף צריך להיות במרחק של רוחב כף היד מקצה השולחן

סיבה נוספת ליציבה לקויה היא תאורה. כן, חוסר האור גורם לתלמיד להתכופף קרוב ככל האפשר לשולחן. לעתים קרובות, התכופפות מוגזמת של התלמידים מעל השולחן יכולה להצביע על ראיה לקויה של הילד. אם אתם מבחינים בסימנים של ראייה ירודה אצל הילד, חייבים מיד לפנות לאופטומטריסט. ראשית, ללא טיפול הראייה עלולה להידרדר במהירות, ושנית, ישיבה קבועה בצורה “מקופלת” עלול  לגרום נזק לעמוד השדרה.

לא רק בבית הספר

גם בבית, צריך לוודא שמקיימים את אותם הכללים של בדיקת הריהוט בית הספר, במיוחד לאור הגדילה המהירה של הילדים. לילדים הכותבים ביד ימין עדיף לשים תאורה בצד שמאל. עוד טיפ שכדאי להתחשב בו, למרות שלא קשור ליציבה של הילד, הוא המלצה של פסיכולוגים לנטוש את הגישה המקובלת של העמדת שולחן כתיבה כך שהילד יושב “עם הפנים לקיר.” לטענת הפסיכולוגים, עבור הילד, הקיר מול הפנים –  הוא סמל לסוג של ייאוש, וכמובן זה לא תורם הרבה להשראה. אבל, קיר שנמצא מאחורי גבו של הילד נותן תחושה של ביטחון. לכן מומלץ למקם את שולחן הכתיבה כך שהילד נמצא עם הגב לקיר ולא עם הפנים.

צריך לזכור שהילד מעביר כשליש מזמנו במיטה. גם כאן רצוי לזכור שהילדים גדלים מהר וצריך להתאים את גודל המיטה וסוג המזרן לילד, על מנת למנוע שינה בתנוחות מכופפות.

פעילות גופנית

במהלך הכנת שיעורי בית כדאי לעשות הפסקות של רבע שעה כל 45 דקות. בנוסף לזה צריך לשנות תנוחה כל 15 דקות. למרות שילדים רבים בימינו מעדיפים להעביר את הזמן מול אחד המסכים חייבים להכניס לשגרה היומיום זמן לטיולים, ומשחקים בחוץ. מעבר לפעילות פיזית כללית על מנת להגיע ולשמור על יציבה נכנה וגב בריא לאורך שנים רצוי לשלב תרגילים נכונים הבאים לפתח את שרירי הגב ולחזק את עמוד השדרה. אחד השיטות היעילות להחניית הרגלי יציבה נכונים ולטיפול בליקוי יציבה היא יוגה תרפיה.

בעזרת בדיקה פשוטה המתוארת במאמר ״בדיקת יציבה״ – תוכלו לבדוק אם יציבה של הילד שלכם נכונה.

עוד על יוגה תרפיה תוכלו לקרוא כאן

אתם מוזמנים גם ליצור איתי קשר להתייעצות.